Måndagsvägning


Nu är jag äntligen på väg neråt igen. Har fått koll på magen, ökat mitt äggintag och allt känns lite lättare. Även om jag syndade i lördags då jag var bortbjuden på middag och fick i mig potatis och smulpaj så är jag grymt nöjd över mig själv, jag unnade mig det och njöt.

Idag visade vågen på 85.8 dvs -0.9 sen förra veckan.

Nu har jag bara 0.4 kvar till mitt första mål...

Vem kom på ordet lagom?

Sitter här med lite funderingar efter att ha ett kvällens Du är vad du äter. En 18-årig tjej som är påväg utför vad gäller hälsan, i stort behov av hjälp för att inse vad som komma skall om inget gör åt saken. Jag blir faktiskt lite arg, eller besviken, vart är föräldrarna? Vart är skolan? Varför finns inte hjälpen där tidigare? Informationen om vikten av motion och en sund kost borde vara vardag i skolan, redan från första klass. Att man sedan tar avstånd och går sin egen väg, jo men det är ju upp till en själv.

Jag har suttit i samma sits. För varje år i tonåren har kilona krypit sig på. Slog till hårdast gjorde det vid 18-års ålder, av flera orsaker som jag inte har större lust att dra upp. Och senare när jag flyttade till Borås, ja då kom ytterligare 10 kilo som ett brev på Posten. Även om jag bodde hos min faster som är ett hälsofreak. Jag tränade hårt i perioder, åt nyttigt, men varje gång kom de tillbaka lika fort. Och så har det fortsatt... Upp, ner, upp, ner...

Här i Sverige älskar vi ordet lagom. Ett ord som inte går att översätta rakt till många andra språk. Är inte det lite konstigt? Allt vi gör är så där lite lagom, det kretsar kring allt. Vi äter lagom hälsosamt och vi rör oss lagom mycket. Om vi istället kanske skulle lära oss ordet; tillräckligt? Att äta tillräckligt nyttigt och röra sig tillräckligt mycket för att må bra. Vad är då tillräckligt? Det är upp till var och en, det gäller att hitta sin egna kod, sitt egna sätt att leva. För det är egentligen ingen annan än en själv som kan göra det. Det går att få hjälp, stöd och tips för att komma åt rätt håll, men sen är det helt upp till en själv att fortsätta kämpa. Och det är oftast där det brister, kämpa lagom... Nej, kämpa tillräckligt mycket för att lyckas istället!

Jag har försökt lära mig be om hjälp, pushning och triggning. Och det är behövligt! Både att be om det och få ta emot det, för är det nått jag är kass på så är det att be om hjälp och ta emot den när den väl kommer. Men det är bara jag som kan få mig själv att lyckas, att ta mig dit jag vill. Och jag har börjat lära mig mina fällor och svagheter, försöker ta tag i dem för att inte falla dit. För jag kan lyckas - det vet jag! Vad det än må vara, jag kan! Och det kan också du!

Vilket kap!Igår innan jobbet passade jag på att besöka The Body Shop eftersom de had kundklubbsdagar nu 25-26 maj. Som medlem får man 20% på valfri vara samt handlar man för 400 kr får man en bodyscrub på köpet. Inte nog med detta så har de 20% på "sommarprodukterna", eller produkterna med sommarfeeling. Plus att jag hade en bonuscheck på 100 kr då jag är en sån trogen kund. Hur som, perfekt var det! Jag inhandlade ett nattserum till ansiktet, en duschtvål med citrondoft och en rund fönborste. Och på köpet fick jag citronpeelingen, prov på en inpackning samt ett nytt magasin som heter YourLife. Totala värdet på kassen blev 750 kr, men jag betalde bara 333 kr! Det ni!


Dagens lärdom?

Mötte upp Linda på stan för en lunch på Mignon. Stod i valet och kvalet, kom fram till en tacotallrik då jag vart sugen på tacos i flera dagar. Tänkte först vara duktig och avstå nachosen. Men... Smakade på ett - åt tio kanske tjugo. Nu har jag ont i magen och den är uppsvälld som en ballong. Jag borde avstått, eller i vart fall ätit mindre.

Måndagsvägning


Ni kanske räknat ut det själva, men när min rapport om måndagsvägningen utgår så beror det på ett plus. I brist på självförtroende har jag svårt att stå för det, iallafall emellanåt. Denna veckan visar dock samma som förra veckan, som jag inte rapporterade. Det har vart dåligt med träning, det har vart alkohol, det har vart lingonvecka. Så det har fullt naturliga förklaringar. För maten har jag inte fuskat med denna veckan.

Vågen visade idag 86.7, dvs +1.1 sen rapporteringen för två veckor sedan.

Nu kämpar jag vidare och ska ner under 85 - så är det bara!

Brist på disciplin?

Jag har tappat fokuset på träningen. Knappt tagit mig iväg på pass eller en löprunda de senaste veckorna. Tappat motivationen lite. Detta har fått konsekvenser, den onda spiralen. Dålig sömn, huvudvärk och allmän trötthet. Inte bra, så nu ska jag vända på det igen. För det är ju så härligt att vara igång och må bra!

Däremot har jag fått in snitsen på maten och kolhydratintaget. Igår när jag var på födelsedagsfirande så höll jag mig till proteinkällorna på tapasbuffen. Och jag tackade nej till den lockande vitchokladpannacottan som serverades till efterrätt. Och väl nere på Bodegan beställde jag drinkar passande för min diet. Och jag är så nöjd! Jag kan, bara jag vill.

Förresten, har fixat håret också. Bild kommer senare!

Inspirerande!

Jag hittade precis ett blogginlägg som inspirerar mig.

http://lchfsase.blogspot.com/2011/05/varfor-lchf.html#comments

För jag hade tappat motivationen, orken att motivera för andra varför jag äter som jag gör och varför jag tackar nej till saker. Visst jag har fallit dit och sagt ja, men efter att känt hur kroppen mådde så var det inte värt det.

Det är min kropp, mitt liv och mitt val.


Vart tog våren vägen?

Senaste veckan har vart riktigt grå och tråkig, vad gäller vädret. Vart tog den härliga våren vägen? Jag var så fylld med energi och motivation, men nu är allt bortblåst. Men jag ska hitta tillbaka till den härliga känslan, för den gillar jag.

Sen senast har jag hunnig med en del; invigt Bodegan med Ida, sålt prylar på Bakluckeloppis, Eurovison, hängt med vänner och familj, spelat innebandy och fördrivit kvällar i soffan. En lång, trevlig och ledig helt med andra ord.

Jag ska bli bättre på uppdateringar, ska bara hitta gnistan :)


Två härliga dagar!

Att två lediga dagar kunde vara så uppbokade och trevliga, vem kunde tro det?

Igår började jag med städ och tvätt, sen kom Lollo och hjälpte mig rensa ur mina köksskåp som svämmar över av onödigt mycket prylar. Istället är det nu mitt köksbord som gör det, men det ska vi råda bot på på lördag då vi bestämt oss för att åka på bakluckeloppis. På eftermiddagen låg jag vid fästningen och solade med två andra härliga vänner, avnjöt en glass som sedan förbrändes på ett bodybalancepass.

Idag har jag druckit en massa kaffe, gått en låång promenad, ätit lunch och bakat LCHF-vänlig kladdkaka med Lollo. Sen kom mamma och hjälpte mig fixa till min balkong med växter och en lösning för katterna. Bilder kommer när det växt upp lite mer.

Nu tänker jag spendera kvällen framför tvn och sedan somna nöjd.
Imorgon är det jobb, och på fredag.
Sen är det långledig helg, gillas!

4 månader har gått, vad har då hänt?

Lite mer än fyra månader har gått sen nyår och det uppsatta nyårslötet; göra saker jag mår bra av och som jag vill göra. Och som jag kämpat för detta! Jag har kommit igång med regelbunden träning, jag har fått koll på kosten och jag prioriterar mig själv och mitt välbefinnande först.

Kollar man på mina mätbara förändrningar ser det ut som sådant;
(START - NU - FÖRÄNDRING)

Vikt: 90,4 - 85,6 (-4.8)
BMI: 29,5 - 28 (-1.5)

Midja: 90 - 82 (-8)
Lår v: 71 - 66,5 (-4.5)
Lår h: 70 - 66 (-4)
Rumpa: 119,5 - 114 (-5.5)
Byst: 106 - 98 (-8)
Arm v: 32,5 - 30 (-2.5)
Arm h: 33,5 - 30,5 (-3)

Jag har definitivt tightat till kroppen, och mer ska det bli!

Varje måndag morgon fyller jag i ett excelark med veckans vikt och mått. Jag fyller även i kortsiktiga mål jag har. För att hålla upp min motivation och visa er vad jag kämpar mot så kommer jag här göra en mållista, som jag kommer bygga på efter hand som jag sätter upp dem.

(X) Köpa ett par nya jeans - i en storlek mindre!
(  ) BMI under 27
(  ) Rumpa under 110 cm
(X) BMI under 28
(  ) 85.4 - 5 kg sen nystarten 2011
(X) Midja under 88 cm
(X) BMI under 29
(  ) Komma i mina grå jeans från Gina
(X) Under 90
(X) BMI under 30 - inte längre fetma!
(X) Komma i mina mörkblå skinny-jeans
(X) Startvikt: 93.4


Måndagsvägning


Denna veckan har det tickat på,
så idag visade vågen på 85.6 kg dvs -0.6 sen förra måndagen.
Detta ger mig ett BMI på 28.0 - med små steg tar jag mig från fetma till normalviktigt.
En skön känsla sprider sig och jag fortsätter kämpa på!

Blandade känslor och födelsedagsfirande

Igår var jag taggad för vin, vänner och – för min det en lugn – fest. Var ett tag sedan jag vart på så gott humör och verkligen såg framemot kvällen. Men någonstans på vägen försvann denna känsla…

Direkt när jag kom hem från jobbet hoppade jag in i duschen, smörjde mig, blåste håret och började ta på mig. Och där började problemen. Hade en tanke på vad jag ville ha, men det fallerade. Stod där och kände mig fel och tjock. Inget satt bra, kroppen är mjuk och formlig så det blir veckigt och en del kläder är förstora(!). Jo, jag borde vara nöjd, men just då var jag det definitivt inte. Fick till slut på mig mina nya Gina-jeans och en svart skjorta. Funkar ju alltid med svart. Slängde i mig lite kvällsmat och begav mig mot kvällens äventyr.

Festen igår var för att fira två vänner som precis fyllt år. Och det gjords med råge. Trevligt folk, lite dricka och en massa skratt. För min del blev det en halv flaska vitt och inte ett enda chips, stolt över det. Var dock nära att falla då magen började kurra framåt 22 och jag inte hade tänkt på att ta med mig något kvällsmellanmål. Men jag klarade det och stod emot. När alla fått i sig lagom under fötterna så styrde vi cyklarna mot Oscars. Efter någon timmes dans tyckte jag att det räckte så jag begav mig hemåt. Skulle ju faktiskt upp och jobba idag.

Idag känner jag mig som en död fisk. Och en förvirrad sådan. Eller tänkandes. Funderar på varför jag har så svårt för att lära mig ta komplimanger, för jag försöker verkligen. Och på varför jag varje gång det händer vänder på det så det blir negativt, trycker ner mig själv djupare i skorna och bara vill försvinna. För jag försöker verkligen tacka, sträcka på mig och vara glad…

Gårdagen resulterade helt klart i blandade känslor, känslor som jag ska vända till positivitet och som ska motivera mig ytterligare och pusha mig framåt! Jag kan lyckas, jag vet det. Och jag ger inte upp!


Jag gjorde det!

Många vet det redan - via Facebook - men jag klarade mitt mål med att springa Vårruset på under 30 min! Jag är nöjd!

Det vart ett trevligt arrangemang, som vanligt, trots att det började med snö och regn kaos. Men precis innan uppvärmningen som Friskis & Svettis höll i så sprack det upp och blev strålande solsken. När uppvärmningen var över var det inte många minuter till första startskottet avfyrades och min startgrupp började röra på sig. Som vanligt är det smått kaos när 1000 kvinnor ska iväg på samma gång, men ack så kul att titta och lyssna på. Trots trängsel klarade jag första kilometern på hyffsad tid och tog mig från den värsta klungbildningen. Kilometrarna rullade under mina fötter, trots ett jobbigt håll redan vid 1,5 km. För att veta hur jag låg till hade jag hela tiden koll på klockan - optimalt för att komma in på 30 min är 6 min/km. Och jag tycker att jag avverkade varje kilometer riktigt bra, en del långsammare och andra en hel del snabbare (så vida markeringarna var rätt utsatta...). När jag närmade mig mål så är det en svagt uppåtlutande backe, den tog nästan knäcken på mig och jag lät mig själv gå ett par steg. Men inte många! Snaglade på klockan och insåg att jag bara hade 90 sek innan jag skulle nå 30 minuters sträcket - så jag började pinna på. Väl i mål stannade klockan på 29:47 min!

Efter att ha fått den obligatoriska påsen med banan, dryck och varuprover, vattendrickande och ombyte - hämta jag ut vår goda picknick påse. Denna (som innehöll allt möjligt från morötter till lax) avnöjt vi i slänten och kvällssolen. När kylan sen kom begav vi oss mot bilen och tillbaka hem till Varberg.


Laddning!Jag håller just nu på att packar väskan för kvällens utmaning; Vårruset. 5 km med tjejer, kvinnor, damer, tanter som går, lunkar, joggar, springer. Ska bli skoj! Hoppas bara vädret visar sig från sin bästa sida, men är tveksam till det. Men vad gör lite dåligt väder? Målet är att klara det på 30 min, om jag så ska spy i målet. Rapporterar senare om resultat.

Nu lite bra och peppande musik!

Måndagsvägning


Då var det måndag igen, och invägning. Denna veckan har jag dock inget att rapportera. Vikten har hela veckan stått på stabila 86.2 kg. Varken upp eller ner. Men jag ska inte gnälla, för jag rasade ju 3 kg på två veckor. Nu hoppas jag dock på en rejäl dipp till nästa vecka då jag denna veckan ska kämpa med att hålla en strikt LCHF-kost (läs förgående inlägg).


Olika definitioner av LCHF

Nu har jag stått och läst på lite mer om det här med LCHF - Low Carb High Fat. De senaste veckorna som jag verkligen fokuserat på min kost, och haft koll på vad jag fått i mig, har jag mått super bra. Även vikten har rasat, vilket självklart är målet och motivationen till att fortsätta med detta. Men nu vill jag ta det ett steg längre.

Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = Strikt LCHF
Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost

Jag har med enkla beräkningar räknat ut att jag får i mig ca 20-40 gram kolhydrater per dag. Dessa kommer till stora delar från mejeriprodukter och lite grönsaker. En bra och enkel regel är att ju högre fettprocent det är på mejeriprodukterna desto färre kolhydrater är det i. Jag har tillexempel nu börjat rata mjölk då det innehåller från 5 gram kolhydrater per dl, så det har bara vart att bita i det sura äpplet och börja dricka kaffet svart. På morgonen unnar jag mig dock att ha i en skvätt grädde (3 gram kolhydrater per dl) för att öka mättnadskänslan, men det funkar också att ha i en tesked Cocosa - en kokosolja som går att använda på många vis, dock inte samma sak som kokosfettet man kan köpa i kyldisken! Oljan jag har är smakfri (finns med smak också) och hjälper till att mätta utan att ge några som helst kolhydrater.

Som sagt, jag vill nu ta det hela ett steg längre – dvs till strikt LCHF. Detta för att skynda på viktminskningen ytterligare, för beachen närmar ju sig med stormsteg! Inte för att jag har komplex för att gå i bikini, men tanken på att trivas i min kropp lockar mig så oerhört. Så jag kommer nu att kämpa med att komma ner till runt 10 gram kolhydrater per dag. Jag kommer dock att unna mig att sträcka mig upp till 20-sträcket någon dag i veckan för att exempelvis ta mig ett glas vin, lite efterrätt eller liknande.

Nu ska jag banne mig in i ketos och bränna fett!


RSS 2.0